Food for Thought

Is de toekomst aan de extraverte leider?

artikel

 

“Het is een misverstand dat introverten andere mensen mijden of geen energie krijgen van gesprekken en sociaal contact”
_

Marieke Decuypere

 

Er bestaan heel wat hardnekkige misverstanden over introverte medewerkers. Studies tonen aan dat introverte mensen meer stress, angst, eenzaamheid en depressie ervaren wanneer zij te veel alleen moeten werken. Dit wijst er op dat introverte mensen net niet van een stille omgeving met beperkt sociaal contact genieten. Of toch niet noodzakelijk nood aan hebben.

Introverte mensen reageren iets anders op sociale situaties dan extraverte. terwijl extraverte graag in het middelpunt van de belangstelling staan en gestimuleerd worden door aandacht, vermijden introverte mensen de spotlights.

Het is een misverstand dat introverten andere mensen mijden of geen energie krijgen van gesprekken en sociaal contact. Ze zijn weliswaar wel gevoeliger voor langdurige ‘koetjes en kalfjes’ gesprekken. Ze trekken zich dan graag terug in grote groep en zoeken het klein gezelschap (of zelfs alleen) op.

Introvert zijn gaat niet over waar je energie uithaalt, maar over hoe je omgaat met de prikkels.

Er is helemaal geen probleem met het sociaal leven van introverten. Extraverten hebben wel enkele voordelen, omdat ze vlugger een netwerk opbouwen en sneller contact leggen. En door deze assertiviteit en enthousiasme worden ze sneller aanzien als leider.

Om die reden klimmen extraverte leiders makkelijker op tot leidinggevende posities in organisaties. Maar daarom zijn ze niet beter.

Integendeel, een introverte leider nodigt teamleden uit tot initiatief en luisteren meer naar hun input. Extraverte leiders kunnen dominant overkomen en zichzelf te vaak in de kijker plaatsen.

 

Laat je mailadres achter en ontvang mijn Food for Thought in je mailbox!

Over marieke

Met mijn ervaring als teamleider en teamspeler, en gestuwd door een ongelofelijke drive ga ik terug naar de basis: een goed gesprek. Een snelle koffiebabbel, inspirerende gedachtewisseling of confronterende conversatie, ik help leidinggevenden en managers om het gesprek aan te gaan. En daar haal ik elke dag zoveel energie uit. Ik begeleid, modereer, faciliteer en inspireer. Altijd recht voor de raap en zonder franjes. Put the fish on the table! 

Deze website maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te verbeteren. Door verder te surfen, stemt u in met ons cookie-beleid. Meer info.