Hendrik_Dierendonck

Hendrik Dierendonck

podcast

 

“ Eet wat minder vlees maar eet kwaliteit.”
_

Zaakvoerder Dierendonck en Carcasse


Ambitie. Hendrik is gestart in de kleine slagerij van zijn ouders maar heeft altijd grote ambities gehad. vandaag heeft hij vijf winkels, het restaurant carcasse, een productie atelier in veurne en een webshop.

Ze hebben hierdoor ook vijf verschillende soorten klanten: klanten via de eigen webshop, klanten via de eigen winkels, klanten via de premium retail (shop in shops), klanten via de premium export en horeca ambassadeurs.

Hendrik was 26 jaar toen hij de slagerij van zijn ouders overnam en had toen al de ambitie om de slagerij verder uit te bouwen. Toen hij slechts tien jaar was ging hij al mee naar Frankrijk om de beste producten te selecteren bij de boeren. Het was dan ook een overwinning dat de vrouw van de burgemeester van De Panne vlees kwam halen bij hen. Want de grootste drive voor ambitie is appreciatie.

Groei. Hij mocht enkel de tweede winkel starten van zijn vrouw als hij beloofde dat ze er zelf nooit gingen instaan. Dus gingen ze samenwerken met een coach om onder andere een draaiboek te schrijven. Dit is de aanzet geweest van alles wat ze nu doen.

Ze zijn initieel gestart met vier personen. In de winter had hij kalmere periodes en dan had hij tijd om producten te ontwikkelen en nieuwe boeren te zoeken. Moest hij nu herbeginnen, zou hij terug hetzelfde doen. Nu zijn we op zoek naar mensen om het bedrijf te leiden om zichzelf onmisbaar te maken om terug aan r&d te kunnen doen dus om producten te ontwikkelen en ambassadeur te zijn van zijn beroep.

De derde winkel die Hendrik geopend heeft ligt in de Vlaanderenstraat te Brussel. Dit is een winkel waar hij al lang verliefd op was. Iemand van de winkel in Nieuwpoort is gaan helpen om de winkel op te starten. De andere werknemers zijn van Brussel zelf.

Ze zijn ondertussen met een 100-tal mensen. Corona heeft voor een reset gezorgd want Hendrik zijn agenda was ineens zo goed als leeg. Hierdoor stond hij terug op de werkvloer en heeft hij gezien dat ze moeten investeren in een middenmanagement.

Ik wil misschien wel terug groeien om te kunnen doen waar ik ooit gestart ben.

De grootste uitdaging is om ambachtelijk te blijven werken en tegelijkertijd ambitie te hebben om te blijven groeien als bedrijf. Daar strijdt hij dagelijks voor.

Soms moet je een stap achteruit doen om vooruit te kunnen gaan.

Team. Iedere winkel draait met een team. Ze geven de volledige verantwoordelijkheid aan de winkelverantwoordelijke want het is hun winkel. Natuurlijk worden er trainingen gegeven (bijvoorbeeld in Londen) en worden de mensen ondergedompeld in de wereld van Hendrik.

Als je iets niet goed kan of andere mensen kunnen het beter, dan moet je die mensen in dienst nemen. ze moeten natuurlijk wel passie hebben en de filosofie van het bedrijf verstaan.

Het voordeel is dat hij alles in de slagerij ook al zelf heeft gedaan. maar soms is hij te gehaast als er nieuwe mensen starten en er zijn ook nieuwe posities dus dat is niet altijd evident. Maar als het lukt en hij ziet mensen schitteren dan kan hij daar enorm van genieten.

“Veel op je bek gaan en altijd terug rechtstaan.”

De uitdaging in hun stiel is work-life balance en dat is zijn verantwoordelijkheid.

Het is enorm belangrijk dat de mensen hun takenpakket goed weten en kennen en hun bevoegdheden en de doelstellingen kennen.

Hij heeft gisteren nog maar pas samengezeten met hr en ze gaan een tevredenheidsenquête afnemen omdat het welzijn van de werknemers hem bezighoudt. Dit is tijdens het groeien niet altijd evident.

Ze zetten in op het appreciëren van de talenten van de mensen waar het schoolsysteem voornamelijk gefocust op wat je niet kan. Als dit niet gaat kan er een oplossing aangereikt worden via coaching.

Structuur. Zijn vrouw zit mee in de zaak en voor hen is het belangrijk om als team te werken.

Ik ben chaos en zij is structuur.

De structuur van het bedrijf is als volgt: het hoofdkantoor is in Veurne en hij is ceo, samen met zijn vrouw. Al is er nu wel een co-ceo want het is de bedoeling dat er een externe ceo komt. Dan is er nog een productiemanager (waaronder onder andere kwaliteit en logistiek valt), een cfo, een hr manager, een sales manager en tenslotte een marketing manager.

Er zijn overal personeelsproblemen maar hij ligt er nu minder wakker van omdat de groep groter is.

Ze hebben een heel breed assortiment, dit is zowel een sterkte als een zwakte. Ze werken met vijf verschillende dieren, halen ze uit elkaar en assembleren ze terug in 400 nieuwe producten. Ze worden geëxporteerd naar vijf soorten klanten en verkocht op vijf verschillende manieren dus het is complex.

Op een gegeven moment verlies je het overzicht en daarom valt iedere winkel onder een aparte bvba, om te kunnen meten en weten. Eigenlijk zou iedere unit een apart bedrijf kunnen zijn om te kunnen meten en weten.

Onboarding. Als er zich profielen aanmelden waar hij iets in ziet en waarbij hij de juiste klik voelt, zou hij ze durven aanvaarden, zelfs als hij ze niet nodig heeft.

Er zijn twee nieuwe mensen gestart in de winkel die willen doorgroeien naar winkelverantwoordelijke. De flow die ze doorlopen is als volgt: ze staan eerst een tijdje in de winkel, dan krijgen ze een hele week opleiding met een ontvangst waarbij er een voorstelling is van het bedrijf (door Hendrik Dierendonck) en ze gaan lunchen bij Carcasse (met Hendrik zelf). Hendrik vindt het belangrijk dat het familiaal karakter bewaard blijft.

Evaluatie. Er is iemand die alle winkels mee opvolgt. Hij gaat iedere week langs in elke winkel. Er zijn ook twee mistery shoppers per maand. Zij beoordelen de winkels op sfeer, bediening en producten. Alle scores worden doorgegeven aan de winkel zelf en bij 100 procent krijgen de mensen een beloning. Vroeger was het altijd een andere mistery shopper maar nu gaan ze zes of zeven keer opnieuw langs om te checken als ze nog altijd even vriendelijk zijn of ze als ze misschien nog behulpzamer zijn.

Dna. We zijn gestart als een buurtslagerij en 85 procent gaat naar de slagerij of kleinhandel voor het persoonlijk contact. Natuurlijk moet de kwaliteit er zeker ook zijn maar de dame die elke morgen een potje préparé en een worst komt halen is enorm belangrijk voor hem en je medewerkers moeten dat ook beseffen.

De mission statement van Dierendonck is:

we zijn de favoriete buurtslagerij voor mensen op zoek naar eerlijk vlees van de beste kwaliteit, waar je voelt dat er mensen met passie staan en dat er gekapt en versneden wordt en steeds met de grootste transparantie en service.

Ik ben opgegroeid in een slagerij en daar gaat alles over details. Van zijn papa heeft hij geleerd om respect te hebben voor het dier dat gestorven is en van zijn mama heeft hij geleerd dat de toonbank belangrijk is.

De beenhouwerij stiel is vandaag een nichemarkt en het gaat alleen maar duurder worden.

Customer experience is en blijft heel belangrijk en de grootste waarden zijn: ambacht, ‘terwaer’ (dit is waar hij het vlees gaat halen) en passie.

Bedrijfsleider -teamleider. Ik ben zeker een teamleider maar ik ben vooral een motivator en als ik iets zie dat minder is dan moet een andere persoon het zeggen.

Communicatie. Interne communicatie is de mensen op de hoogte brengen van de zaken en dit doen we niet genoeg. We proberen interne mails uit te sturen, we proberen dingen te organiseren voor de mensen. We blijven ons een familie voelen en het is enorm leuk om mensen te zien groeien. Appreciatie is voor de medewerkers ook belangrijk.

Toekomst. Hendrik zou graag zijn naam of het product nog iets meer consolideren in België, nog een paar winkels en horecazaken openen. Als dit op punt staat zou hij zich willen richten op export aangezien hij graag reist en ambassadeur is.

— het volledige gesprek met hendrik beluisteren of bekijken?

Laat je mailadres achter en ontvang mijn Food for Thought in je mailbox!

Over marieke

Met mijn ervaring als teamleider en teamspeler, en gestuwd door een ongelofelijke drive ga ik terug naar de basis: een goed gesprek. Een snelle koffiebabbel, inspirerende gedachtewisseling of confronterende conversatie, ik help leidinggevenden en managers om het gesprek aan te gaan. En daar haal ik elke dag zoveel energie uit. Ik begeleid, modereer, faciliteer en inspireer. Altijd recht voor de raap en zonder franjes. Put the fish on the table! 

Deze website maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te verbeteren. Door verder te surfen, stemt u in met ons cookie-beleid. Meer info.