Conny Vandendriessche
podcast
“Je doet niets als er geen goeie mensen aan boord zijn.”
_
Oprichter van Accent Jobs, Stella P en We Are Jane
Conny. Conny is geboren in 1964, te west-vlaanderen en is opgegroeid tussen de planten, in een familiebedrijf. Ze heeft naast het vele werken in het familiebedrijf, verpleegkunde gestudeerd. Ze waren thuis met drie en voor de overname van de zaak werd er naar de broers gekeken. Conny is na enkele omzwervingen, bij Adecco terecht gekomen. Uiteindelijk heeft ze in 1995, samen met Philip Cracco, Accent opgericht.
Communicatie. Conny is altijd een ‘trekkersfiguur’ geweest maar de mensen in het bedrijf en de structuur van het bedrijf zijn het belangrijkste.
“Je doet niets als er geen goeie mensen aan boord zijn.”
Accent is opgericht met slechts twee personen en zelfs vanaf den beginne was communicatie al belangrijk. Ten eerste werd er toen al heel veel samengezeten op eender welke plaats dan ook. Ten tweede ging men jaarlijks op weekend onder begeleiding van een coach: ‘willen we nog hetzelfde en wat ligt er op onze lever?’ Het vertrouwen moet minstens even groot zijn als bij een huwelijk want er zijn veel geld/schulden en belangen mee gemoeid. We zijn als Belgen conflict vermijdend dus daarom is een derde persoon belangrijk. net om te zeggen wat gezegd moet worden.
Elk bedrijf, in welke fase dan ook, moet het gesprek aangaan.
Toen conny weg stapte als operationeel persoon, heeft ze Stella P. opgericht omdat ze vond dat er op raden van bestuur niet alles benoemd werd. En dan kan je een bedrijf niet correct leiden. Bij Stella P. is tien procent van de board Nederlander want als een Nederlander iets benoemdt wordt dat getolereerd en als een Belg iets benoemdt dan verschieten ze. Ze geeft zelf toe dat ze nog veel te leren heeft op vlak van communicatie want dit is hét moeilijkste van een bedrijf/team leiden. Hoe ouder je wordt, hoe sneller je denkt dat je het begrepen hebt en hoe sneller dat je het wil afhandelen.
Structuur. Door structuur aan te brengen, maak je tijd voor je mensen. Er wordt in het algemeen veel tijd genomen om te communiceren naar de klanten en investeerders (extern) maar weinig tijd om te communiceren naar de medewerkers (intern). We zien de klant als de moneymaker maar vergeten dat onze medewerker ook meehelpt om onze droom te realiseren.
Betrokkenheid. Accent is altijd al verschillend geweest van de anderen. “Als medewerkers gelukkig zijn, dan stralen ze dat uit.” Negentig procent van hun budget gaat naar hun medewerkers. Het gaat dan specifiek naar het selecteren van goeie medewerkers (dit zijn medewerkers die passen in hun dna), opleiding, aandacht en verantwoordelijkheid geven. Dit was persoonlijk nog haalbaar tot 150-200 medewerkers voor Conny omdat er een collega een blad opmaakte met de namen en kenmerken van de medewerkers. Nu heeft ze 4600 medewerkers, zij kennen haar wel maar omgekeerd is dit niet meer zo. Omdat we zo groot zijn willen we dat onze mensen ook entrepreneur zijn.
Als Conny bijvoorbeeld overnames doet, dan moet het managementteam ook intekenen in de aandelen, en bij gevolg tekent Conny nooit voor 100 procent. Het dna wordt op deze manier ook behouden.
Conny vraagt zich ook af waarom we geen soft skills leren in het onderwijs want daar kan je het verschil maken met mensen. Er wordt namelijk gigantisch ingesteld op ‘wellbeing’ maar hoe kan je ingrijpen als je hier niet op inzet. Dit moet er geleerd worden.
“Wij als leiders moeten het initiatief nemen, als we zien dat er iets verkeerd is, om het bespreekbaar te maken.”
Vrouwelijke leiders – mannelijke leiders. Er is absoluut een verschil tussen mannelijke en vrouwelijke leiders, wel met de energie. Vrouwelijke energie is bezig met details, is empathisch, gericht op ‘wij’ en is risico-avers. Hoe meer differentiatie in de board, hoe beter het is om een goed beleid te vormen. Je hebt gigantisch veel verschillende medewerkers maar dat wordt vaak niet vertegenwoordigd in de board of op managementniveau. En hoe weet je dan dat je het juiste doet?
Houdbaarheidsdatum. Heb ik een houdbaarheidsdatum?
Als je elk woord kan ombuigen tot een stok om te slaan, dan weet je dat je daar uitgespeeld bent. Het is wel moeilijker als je doorgegroeid bent, een goede verstandhouding hebt met je collega’s, als je een passie hebt voor het bedrijf, als er een gouden kooi gecreëerd is. Om het gemakkelijker te maken moet je een scenario uitschrijven en als je er vroeg genoeg mee bezig bent dan kan je een fade-out doen. Een scenario kan ook altijd aangepast worden. Het slechtste is om geen initiatief te nemen en geen scenario te hebben.
“Loslaten is een van de moeilijkste thema’s, samen met verandering.”
Zelfsturende teams. niet iedereen kan om met zelfsturende teams want je zit in groep samen en je beslist in groep. Dit is niet altijd vanzelfsprekend want we zijn precies geprogrammeerd om iemand te hebben die de knoop doorhakt. Conny is er zelf nog niet in geslaagd om zelfsturende teams op te zetten en twijfelt er ook aan of dit wel effectief kan.
Werkdruk. Mensen kunnen druk aan voor een bepaalde periode maar als dat niet opgelost wordt, dan wordt dat nefast. “Het is contradictorisch want als het slecht gaat moet je meer werken voor minder geld en als het goed gaat moet je minder werken voor meer geld. En als je je droom wilt realiseren moet je dit ook communiceren aan je team dat je door een moeilijkere periode gaat.
Bedrijfsleider – teamleider. Conny voelt zich vandaag de twee. Hoe groot je bedrijf ook is, je hebt altijd een klein team dat aan jou rapporteert. Als je daar het goede voorbeeld geeft, dan stroomt dat naar beneden toe. Daarnaast zit ze in de raad van bestuur van de House of hr en daar denkt ze strategisch na.
— het volledige gesprek met Conny beluisteren of bekijken?
Foto: © Tineke De Vos